Normal_dienstenhaven_nieuwe_sluis_terneuzen

Na jaren van overleg met diverse maritieme stakeholders is deze week het grote werk aan de dienstenhaven, deelproject van Nieuwe Sluis Terneuzen, van start gegaan. Over twee jaar (eind 2021) kan de dienstenhaven met gebouw in de Buitenhaven West in gebruik genomen worden. De haven wordt 385 meter lang en op zijn breedst 95 meter. Dit meldt Rijkswaterstaat.

De dienstenhaven wordt straks gebruikt voor maritieme dienstverleners die een directe connectie hebben met het sluizencomplex van Terneuzen. Naast de dienstenhaven worden er ook een dienstengebouw en omliggende wegen aangelegd. De nieuwe plek is gunstig gelegen ten opzichte van de Nieuwe Sluis Terneuzen als deze gereed is.

Gebouw en ligplaatsen

Bij de dienstenhaven komt een gebouw en ligplaatsen voor de Koninklijke Marechaussee, Boluda (voorheen Kotug) en Muller Maritime Holding. De vaartuigen van deze partijen komen in de dienstenhaven te liggen. Rijkswaterstaat heeft op dezelfde locatie de Nautische Centrale Terneuzen staan.

Werkzaamheden aanleg dienstenhaven

De voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de dienstenhaven zijn in volle gang. Het bouwterrein op de Lange Middenhavendam is ingericht, grond is verplaatst en de inrit is aangepast zodat het werkverkeer voor het bouwterrein en de verkeersleiders die naar de verkeerscentrale moeten elkaar niet kruisen. Deze week is gestart met het trillen van de nieuwe combiwand. Rijkswaterstaat begint met één stelling en begin 2020 volgt een tweede heistelling. Medio april 2020 zijn de heiwerkzaamheden gereed. In het tweede kwartaal van 2020 wordt er circa 100.000 kubieke meter zand geperst om een nieuw stuk land/kistdam te creëren.

Nieuwe Sluis Terneuzen

Eind 2022 vaart het eerste schip door de Nieuwe Sluis in Terneuzen. De Nieuwe Sluis wordt net zo groot als de sluizen in het Panamakanaal, namelijk 427 meter lang, 55 meter breed en 16,44 meter diep. De bouw is in volle gang. Naast het werk aan de sluis zelf, vinden er nog deelprojecten plaats, onder andere om ruimte te maken voor de invaart van de Nieuwe Sluis.

Door: Nationale Transportgids