Normal_vrachtwagen__daf__truck__nederland__tulpen

Het aantal vrouwen dat de opleiding voor vrachtwagenchauffeur volgt neemt langzaam toe. De transportsector vindt echter dat deze toename wel wat sneller mag. Daarom loopt er nu een campagne om vrouwen te enthousiasmeren voor het vak. Dit meldt RijschoolPro.

Momenteel ligt het aandeel vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs op 2,6 procent van het geheel. De transportsector wil dat aandeel opkrikken naar 10 procent. Een extra beweegreden hiervoor is het feit dat de sector kampt met een tekort aan mensen. "Vrouwen waren altijd al welkom, maar nu wordt er extra focus op gelegd. De transportsector heeft te maken met een gebrek aan diversiteit en met de komende jaren ook veel vergrijzing", zegt Willem de Vries, directeur van Sectorinstituut Transport en Logistiek.

Rijscholen verwachten een toestroom aan vrouwen voor de rijbewijscategorieën C, C1 en E. Via een speciale website kunnen vrouwen meer te weten komen over het chauffeursberoep en alle voordelen die daar bij komen kijken. Zo wordt er uitgelegd dat parttime werken goed mogelijk is en zijn er verhalen te lezen van vrouwelijke chauffeurs. Uit die verhalen wordt onder andere duidelijk dat vrachtwagenchauffeur zijn niet per se gepaard gaat met veel fysieke activiteit. Het laden en lossen wordt tegenwoordig vooral door machines gedaan.

Meer informatie over de campagne is te vinden op www.ikwordvrachtwagenchauffeur.nl/vrouwen.

Door: Nationale Transportgids