Normal_vrachtwagens

Gisteren zijn in een vrachtwagen in Groot-Brittannië 39 mensen dood aangetroffen. De reactie vanuit de transportsector is duidelijk: er moet een eind komen aan de mensensmokkel en het toenemende aantal inklimmers. Naast het feit dat het inklimmen levensgevaarlijk is veroorzaakt het ook schade en trauma’s voor de chauffeurs. Dit meldt De Telegraaf.

Het aantal inklimmers op Nederlandse vrachtwagens neemt flink toe. Tot en met juni dit jaar trof de marechaussee 450 inklimmers aan. Dit is een sterke stijging ten opzichte van vorig jaar juni, toen het aantal inklimmers op 280 stond. De marechaussee heeft geen verklaring voor deze stijging.

Casper Beijen, adjunct-directeur van Van Bentum Transport, zegt over deze stijging: "De politie, marechaussee, de rederijen… iedereen doet zijn best. Maar deze mensen hebben één doel voor ogen en dat is het beloofde land bereiken. Daarbij is alles geoorloofd". Dit kan tragische gevolgen hebben, zo blijkt uit de ontdekking van gisteren in Groot-Brittannië. Daar werden in de laadruimte van een vrachtwagen 39 lichamen ontdekt. Mogelijk zijn deze mensen om het leven gekomen door onderkoeling, aangezien de temperatuur in de gekoelde vrachtwagen tot 25 graden onder nul kon dalen.

De transportsector wil nu dat er strengere maatregelen komen wat betreft inklimmers. Belangenclubs zoals Transport Belangen Vereniging Nederland willen dat het inklimmen op vrachtwagens strafbaar wordt. Zij hopen dat het aantal inklimmers daarmee daalt. Transport en Logistiek Nederland (TLN) denkt niet dat dit de oplossing is. Hoewel TLN het oordeel bij politie en justitie laat, vermoedt het dat strafbaarstelling migranten niet zal afschrikken.

Door: Nationale Transportgids