Logo_postnl

De Autoriteit Consument en Markt gaat niet akkoord met de voorgenomen fusie van PostNL en Sandd. De reden voor de afwijzing van de overname is de monopolie-positie die PostNL in dat geval zou verkrijgen. Dat meldt de NOS.

Concurrentie

De ACM wil de concurrentie tussen PostNL en Sandd behouden aangezien zij landelijk de enige twee grote postbezorgers zijn. Als de concurrentie wegvalt heeft dit negatieve gevolgen op de posttarieven. De ACM verwacht dat de prijzen flink zouden stijgen: voor zakelijke post (ziekenhuizen, banken, overheidsorganisaties etc.) zou dat een stijging van 30 tot 40 procent inhouden. Dat wil de ACM voorkomen, ook al valt er een voordeel van 50 tot 60 miljoen te behalen voor PostNL/Sandd. ACM acht de concurrentie belangrijker.

Kabinet

PostNL en Sandd zijn het niet eens met het oordeel van de ACM en hebben de minister verzocht alsnog toestemming te geven voor de fusie. Het kabinet heeft toegezegd het besluit van de ACM te bestuderen. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken had eerder aangegeven dat zij de fusie een positieve ontwikkeling zou vinden. Het kabinet kan alsnog besluiten de fusie goed te keuren als het "gewichtige redenen van algemeen belang" kan constateren.

Door: Nationale Transportgids