Logo_lpgautogas

De systemen voor autogas zijn de afgelopen jaren steeds beter en een stuk toegankelijker geworden. Zo is het allang niet meer nodig om een grote gastank in de kofferbak te bouwen. Er zijn veel vernieuwingen en verbeteringen doorgevoerd in de afgelopen jaren. Daarom is het duurzame autogas een zeer belangrijk alternatief voor benzine, zo melden de Vereniging Vloeibaar Gas en Platform Autogas.

De systemen voor autogas zijn de afgelopen jaren steeds beter geworden. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om direct te injecteren in benzinemotoren zodat ook de allernieuwste auto's op autogas kunnen rijden.

Regelgeving

Diverse automerken bieden internationaal auto's op gas aan vanaf de fabriek, maar deze worden niet altijd op de Nederlandse markt aangeboden. "Deze modellen krijgen weliswaar een lagere BPM omdat ze een lagere CO2-uitstoot hebben, maar door de huidige regelgeving en belastingvoordelen voor andere auto's is de groei van het aantal verkochte modellen op autogas gering. Ook bij bestaande benzineauto's kan een gassysteem worden ingebouwd (retrofit), met ook daar de voordelen van minder CO2- en fijnstofuitstoot. Daar wordt vaak aan voorbij gegaan", vertelt Berry den Ridder, voorzitter van Platform Autogas.

Overheidsbeleid

Het volume van de autogasmarkt in Nederland is de afgelopen jaren gedaald. "Dat komt ten eerste door de opkomst van dieselmotoren als alternatief voor benzinemotoren. Ten tweede door de accijnsverhoging die zo’n vijf jaar geleden is ingevoerd. Het komt echter ook door het stimuleringsbeleid van de overheid," zegt Den Ridder. "Daarnaast heeft het grote publiek veelal een verouderd beeld over rijden op autogas."

Voordelen

Autogas heeft een aantal belangrijke voordelen. Het is bijvoorbeeld direct beschikbaar via een al bestaande infrastructuur en zorgt voor minder emissie van CO2 en andere vervuilende stoffen. Daarnaast is het overal te gebruiken omdat er geen pijpleiding voor nodig is en is het ook nog eens goedkoper dan benzine. Bovendien is het energie-efficiënt omdat LPG een bijproduct is.

Door: Nationale Transportgids