Normal_file

De extra files rondom Arnhem kosten de transportsector jaarlijks miljoenen euro's. Meerdere transporteurs dringen aan op het aanleggen van de A15. Momenteel zorgen de wegwerkzaamheden aan de A325 en de Pleij voor veel extra reistijd en transportbedrijven zijn hier de dupe van. Dat meldt De Gelderlander.

Martin Melis van het gelijknamige transportbedrijf vertelt dat een chauffeur die een uur stilstaat hem 28 euro kost, en dan gaat het nog alleen over loonkosten. Hier komen nog extra kosten voor brandstof en materiaal overheen. Een bedrijf met 100 trucks is qua extra loonkosten zo 2800 euro per dag verder. Melis zegt hierover: "We hebben natuurlijk altijd te maken met files en verkeersopstoppingen. Maar de laatste tijd is de situatie extreem. Hoog tijd dat de A15 wordt aangelegd."

De wegwerkzaamheden aan de Pleij en de A325 gooien een hoop roet in het eten. Transportbedrijven moeten in hun planning rekening houden met deze werkzaamheden, maar geven aan dat het momenteel bijna niet te doen is om in te schatten hoe lang chauffeurs onderweg zullen zijn rondom Arnhem. Hierdoor plannen sommige bedrijven minder adressen per dag in voor hun chauffeurs en dat betekent dat ze minder omzet draaien. Tjeerd Middelkoop, voorzitter van het Logistiek Innovatiehuis Liemers en Achterhoek, heeft berekend dat de dagelijkse verkeersopstoppingen grote logistieke bedrijven jaarlijks bijna twee miljoen euro kosten.

Door: Nationale Transportgids