Logo_rss_entry-233371

PARIJS (ANP) - De nieuwe bestuursvoorzitter van Air France-KLM komt mogelijk uit Canada. Volgens de Franse zakenkrant Le Monde is Ben Smith, de huidige operationeel directeur van Air Canada, een voorname kandidaat voor de openstaande vacature. Le Monde kreeg die informatie van de Franse pilotenvakbond SNPL.

De luchtvaartcombinatie is op zoek naar een bestuursvoorzitter als opvolger van Jean-Marc Janaillac. Die vertrok in mei nadat hij zijn lot had verbonden aan een stemming onder personeel van Air France over verbeterde arbeidsvoorwaarden.

Air France-KLM wilde niet op namen reageren. Het bedrijf zou bevreesd zijn voor toetanden als die rond de kandidatuur van Philippe Capron. De kandidatuur van de financieel directeur van het Franse nuts- en vervoersbedrijf Veolia stuitte op een bak aan kritiek, onder meer wegens diens gebrek aan ervaring in de luchtvaartsector. Capron trok zich daarop terug.

Smith kan in ieder geval wel bogen op die ervaring. Hij was als hoofdonderhandelaar ook betrokken bij cao-gesprekken bij Air Canada. Het lukte hem om met vakbonden een tienjarige overeenkomst te sluiten voor piloten en cabinepersoneel.